Ontstaan kristallen

Diep, diep binnenin in de aarde bevindt zich vloeibaar magma.

Deze kern bestaat uit een brei van vloeibaar gesteente, voornamelijk silica, opgeloste ionen en ijzer, de basisgrondstoffen van kristallen.

Door beweging van aardplaten en -lagen verplaatst deze massa zich naar boven, het koelt af en stolt en zo worden kristallen, zoals wij ze kennen, gevormd. Grote kristallen ontstaan wanneer dit proces langzaam verloopt en kleine kristallen als het allemaal heel snel gaat.

Onderweg komen ze van alles tegen.

Ze maken een reis langs bestaande aardlagen, ontmoeten druk, hitte, gasbellen en verwering. Op deze manier ondergaan de kristallen veranderingen in hun oorspronkelijke chemische rooster en ontstaan weer nieuwe soorten en vormen.

Welke vorm of samenstelling een kristal ook heeft, de kristallijne structuur absorbeert energie, houdt energie vast en zendt energie uit.

Sommige kristallagen bereiken het aardoppervlakte en vormen prachtige kleurrijke bergketens. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Serrania de Hornocal (Argentinië), Vinicunca (Peru) en ZhanYe Danxia (China).

Bij toeval worden soms kristalgrotten ontdekt door graafwerkzaamheden, zoals recentelijk bij Pulpí in Spanje en Chihuahua in Mexico. Allebei gevuld met metershoge kristallen. Je kunt de Geoda de Pulpí bezoeken, de temperatuur in de grot, op 50 meter diepte, is met zo’n 20 graden Celsius heel aangenaam. Dit in tegenstelling tot de geode in Mexico, deze bevindt zich op 300 meter diepte en de temperatuur is er 58 graden Celsius!

Door veranderende omstandigheden worden af en toe nieuwe aardlagen blootgelegd, denk aan de smeltende ijskappen in Groenland. Het land met ijskoude gletsjers en hete thermische bronnen geeft ons bijzondere Groenlandstenen als tugtupiet en nuümmiet. De meeste kristallen uit Groenland zijn fluorescerend. Als ze bloot worden gesteld aan de zon of ultraviolette stralen dan zenden ze elektromagnetische stralen uit, veroorzaakt door een verschuiving naar een hogere energetische toestand van de steen. We kunnen dit zien als een gekleurd licht. Ze stralen een bijzondere energie uit en het is dus geen toeval dat de schaarse kristallen uit deze regio zeer gewild zijn bij crystalhealers.